Repetitive Strain Injury

Repetitive Strain Injury is de engelse benaming voor kwetsuren die vooral optreden bij overmatig toetsenbordgebruik. Als jij ook een computer gebruikt, loop je gevaar.

Zelf heb ik enige tijd geleden een ergonomisch toetsenbord aangeschaft met een hoge Wauw-wat-gaaf-factor: het Maltron ergonomisch toetsenbord. Het toetsenbord is gevormd naar de handen, en heeft een ultra-efficiente toetsenbord indeling.

Meer informatie over het toetsenbord is te verkrijgen bij de fabrikant


30 juli 2002:
Bij een 'zoektocht' naar mogelijke ergonomische toetsenborden kwam ik op jouw website terecht.

Kun jij me vertellen hoe het Maltron toetsenbord bevalt? Ik heb op de site van Maltron wel verschillende 'user reports' gelezen, maar ze zullen negatieve berichten niet plaatsen denk ik :-) Oftewel wat is jouw objectieve ervaring?

Kun je me ook vertellen waar je het toetstenbord gekocht hebt en wat de kosten zijn?

Heb je nog meer nuttige informatie dan houdt ik me aanbevolen. Alvast bedankt.

Het toetsenbord bevalt mij erg goed, ik ben ook direct op de andere toetsenbord indeling overgegaan, maar dat kost je wel een paar weekjes oefenen. Zowiezo voelt zo'n ander toetsenbord in het begin raar aan, dus je moet er echt een weekje of wat mee omgaan voor je het op waarde kan schatten. Ik vind tegenwoordig tikken op platte toetsenborden vreselijk oncomfortabel.

De maltron is wel vrij duur. Tegenwoordig kan je hem in Nederland krijgen (zie backshop, misschien verhuren ze de apparaten ook). Ik heb hem direct van de fabrikant gekocht. Kosten waren UKP 375 ex BTW, wat afhankelijk van de koers zo'n NLG 1300 (EUR 600) is. Als je geluk hebt komt hij zo door de douane heen, scheelt invoerrechten. Gelukkig heeft mijn werkgever mijn toetsenbord op het werk betaald, zodat ik niet iedere dag mijn thuis toetsenbord naar de universiteit hoef te zeulen.

Als de maltron te duur lijkt, dan zou je de Kinesis kunnen overwegen. Ongeveer hetzelfde idee, misschien ietje minder goed, maar een stuk goedkoper.

Ik moet er trouwens ook bij zeggen dat mijn RSI problemen er niet van over gegaan zijn. Dat is pas gebeurd toen ik mijn lichaamshouding met hulp van een Mensendieck therapeut heb verbouwd. (Maar : tot die tijd kon ik met mijn Maltron meer typen voor dezelfde hoeveelheid pijn!)

Oh, tussen haakjes: in Amerika wordt de maltron door een ander bedrijf tegen een lagere prijs (USD 395) geleverd (www.teleprint.com). Als je echt wil sparen, en je hebt kennissen in de VS, kan je proberen het via hen in Amerika te bestellen.